woensdag 25 maart 2009

Boekentip: Mediated

Met de helaas inmiddels afgelopen serie Eerlijk Heerlijk Heertje maakte Raoul Heertje een fascinerend programma. Voor het eerst in tijden was er een programma waar ik elke week met volle aandacht naar keek. Kernthema van het programma was de invloed die de alomtegenwoordigheid van media uitoefent op de manier waarop wij denken, voelen, kijken en doen. Heertje onderzocht de mogelijkheden om temidden van die overvloed te streven naar authenticiteit, eerlijkheid en transparantie. Kan dat überhaupt nog? En zo ja, hoe?

Heertje werd tot dit thema (mede) aangezet door het boek Mediated van Thomas de Zengotita. Inmiddels heb ik het boek gelezen en ik ben gegrepen. Het boek gaat niet, zoals veel andere wel doen, in op de vraag hoe de inhoud van bepaalde programma's invloed heeft op ons gedrag. Vragen als: 'heeft geweld op tv invloed op agressie op straat?' komen in dit boek dan ook helemaal niet aan de orde.

Het punt van De Zengotita is dat het feit dat wij elke minuut van de dag omringd zijn door media, een enorme invloed heeft op de manier waarop wij onszelf en de wereld zien.
Alles wordt een 'optie', alles wordt een 'representatie' van de werkelijkheid. En we zijn ons van onszelf bewust, stellen onszelf centraal, zoals nooit eerder in de geschiedenis.

De Zengotita was ook te gast bij Heertje voor een uitgebreid interview . Het duurt meer dan een uur, maar dan heb je ook iets.

Voor wie meer over het boek wil weten, hier de link naar Bol:
Mediated
Mediated
Thomas de Zengotita

Geen opmerkingen: