dinsdag 7 april 2009

De Taboe Top Honderd

Deze week moest ik een aantal deadlines halen. Weinig tijd om een boek te lezen dus, maar wel om te grasduinen in een bijzonder grappig én onthullend boek: Taboe - de 100 gevoelens waar Nederlanders zich voor schamen.

Ben je in eerste instantie misschien nog verrast dat er in Nederland überhaupt nog taboes te vinden zijn - laat staan honderd? - gaandeweg gaat het boek fascineren als een sociologisch verslag van onze samenleving. Aftellend als in een echte hitlijst brengen Marcel Maassen en Frans Oosterwijk de gevoelige plekken van de Nederlander in kaart, aan de hand van onderzoek van TNS NIPO. En eveneens in tegenstelling tot wat je zou verwachten, liggen er heel veel taboes buiten de sfeer van sex & drugs & rock 'n roll.

Denk er eens over. Wat vind jij van:
- Niet stemmen bij verkiezingen (nr. 93)
- Opscheppen over je liefdadigheid (nr. 45)
- In je functie jezelf of anderen bevoordelen (nr. 33)
- Je partner vooral hebben gekozen om zijn geld (nr. 31)
- Ouderen discrimineren (nr. 19)
- Slinkse manieren gebruikenom vooruit te komen op je werk (nr. 18)?

Maassen en Oosterwijk beschrijven scherp en geestig de achtergronden, de categorieën, het nut en de functie van taboes (evenals de redenen waarom mensen taboes ook weer schenden). Daarnaast rubriceren zij de mate waarin taboes gevoeld worden overzichtelijk naar leeftijd, opleiding, religie en politieke voorkeur.

En natuurlijk naar de verschillen tussen man en vrouw.
Belangrijke constatering: "Het grote verschil is simpelweg dat mannen zo'n beetje alles minder erg vinden."

Voor wie meer wil lezen, de link naar Bol:
Taboe
Taboe
J. van Groningen & Marcel Maassen

Geen opmerkingen: