dinsdag 12 januari 2010

Waarom onderhandelen altijd iets oplevert

Op BusinessMirror.com.ph schrijft Whitney Johnson een mooie column over onderhandelen door vrouwen, onder de titel Can't nice girls negotiate?

Ze haalt onder andere Anna Fels aan, en ze beschrijft met eigen praktijkervaringen waarom het voor vrouwen soms nog lastiger is om te onderhandelen dan voor mannen. Het oude dilemma: als je als vrouw stevig onderhandelt, ben je 'niet aardig', maar als je niet onderhandelt, krijg je niet wat wilt.

Johnsons geeft een advies dat voor mij een eye-opener is. Want, schrijft ze: "Ondanks dit dilemma, blijft mijn advies aan vrouwen: Vraag om wat je wilt. Je krijgt het misschien niet, maar het laat je ook niet met lege handen achter. Op zijn minst krijg je informatie."

Ik vind dit een eye-opener. Ook als je nee krijgt, weet je meer. Je weet wat de ander vindt. Je weet welke waardering hij of zij aan je werk, je product, je inzet of zelfs jou zelf toekent.

De schrijfster van het artikel kreeg nul op het rekest bij een verzoek om salarisverhoging, en dat gaf haar informatie. Toen de tijd rijp was, verliet ze het bedrijf.

Een prima boek om beter te leren onderhandelen is trouwens Ask for it, van Sara Laschever en Linda Babcock. Meer info bij Bol:
Ask for It
Ask for It
Sara Laschever & Linda Babcock

Geen opmerkingen: