donderdag 10 maart 2016

Beginnen met schrijven? Haal de handrem eraf

Twee en een half jaar niet geblogd. En dat als redacteur / uitgever / tekstschrijver. De kinderen van de schoenmaker gaan barrevoets, zullen we maar zeggen. Natuurlijk dacht ik wel vaak: "Ik zou weer eens moeten gaan bloggen." Maar ik deed het niet.

Te druk, geen tijd, te veel werk. Straks als ik het rustiger heb, dán.

"Als ik maar tijd had!"
Eigenlijk deed ik hetzelfde als veel ondernemers die ik spreek. Ze zeggen me: "Ik zou eigenlijk nog wel eens een boek willen schrijven ... als ik maar tijd had." Het is, denk ik, het nummer-1-argument van ondernemers die een boek wíllen schrijven, om het niet te doen.
En natuurlijk, als ondernemer besteed je je tijd éérst en vooral aan je klanten en aan je bedrijf. Net als ik. Ik ben de afgelopen jaren druk geweest met boeken uitgeven, manuscripten redigeren en schrijfcoaching geven. (En af en toe met artikelen schrijven. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan).


Haal de handrem eraf
Als ondernemers me vragen hoe ze hun boek toch kunnen schrijven, geef ik ze altijd dezelfde tip (nadat ik ze vraag of ze zeker weten dat het een boek moet zijn): "Als je het echt wilt - gewoon zitten en doen." Er zijn geen wondermiddelen, geen short cuts en geen gratis trucs. Een boek schrijven is zitten en doen. Een andere tip die ik graag uitdeel is schrijven zonder jezelf tegelijkertijd te corrigeren. Dat doe je wel in de tweede (of derde of vierde) ronde. Schrijven en tegelijk kritisch meelezen, is schrijven met de handrem erop.En dan ook echt doen, hè
Ondertussen stelde ik mijn eigen blog ook naar hartenlust uit. De twee tips gaf ik daarom vandaag ook maar weer eens aan mezelf. Niet langer dat eigenlijk-weer-eens-een-blog voor me uitschuiven, nee, gewoon zitten en doen. Niet te kritisch. Herschrijven kan later nog wel eens. (Wie nog typefouten ziet, mag ze doorgeven).

P.S.
Schrijven is zitten en doen - niemand anders doet het voor je. Maar je hoeft het natuurlijk niet alléén te doen. Réunion biedt je vier mogelijkheden voor maatwerk in begeleiding bij het schrijven van je boek. Succes!


Geen opmerkingen: