donderdag 24 oktober 2013

Durf een slechte eerste versie te schrijven

Voor management- en businessboeken kun je veel voorwerk doen met het denken over de afbakening van je onderwerp, de invalshoek, de structuur van je boek. Misschien droom je al van de vormgeving en de boekpresentatie!
Maar er komt linksom of rechtsom een moment dat je voor een blanco scherm moet gaan zitten, en moet gaan schrijven. En dan - is het zwaar. De woorden komen niet, niet zoals je ze gewild had. Je worstelt en loopt vast. Twijfel slaat toe. Ik kan dit niet. Hier zit niemand op te wachten.

Dat is het punt waarop veel ondernemers met oprechte plannen (en goede ideeën) voor een boek afhaken. Jammer! Want het kan anders.

De truc is om het niet in een keer goed te willen doen.


"Most succesful writers have a high tolerance of raw, messy first drafts and of a series of imperfect subsequent drafts. They know that stamina, the ability to stick with a poem or prose piece until it emerges as the best they can do, is as important as whatever talent they possess."
uit: Creative Writing: a Workbook with Readings ~ ed. Linda AndersonHeb het lef om een slechte eerste versie te schrijven.

Mijn advies is:
- weet wat je wilt gaan schrijven, en dan:
- durf te gaan schrijven.

Schrijf je eerste versie zonder kritiek, zonder over je eigen schouder mee te lezen. Schrijven en redigeren gaat niet samen, dat is schrijven met de handrem erop.

Durf voluit alles eruit te gooien.

Ga daarna pas herschrijven (en nog eens en nog eens en nog eens). Werk hard, en werk daarna nog harder.
Wees bij het herschrijven kritisch, verwelkom ook feedback van anderen.

In de woorden van de grote Stephen King: "Write with the door closed. Rewrite with the door open."

Wil je bij het schrijven van je boek persoonlijke begeleiding en adviezen die precies bij jou passen?
Bel of mail me
dan voor een vrijblijvende afspraak of kijk hier voor onze mogelijkheden.

1 opmerking:

Paul Bastiaansen zei

Hoe herkenbaar. Beginnen met schrijven is moeilijk om dat je van jezelf verwacht dat je je verhaal in één keer goed opschrijft. Fout. In de eerste versie mag je hopen dat de losse onderdelen min of meer een geheel vormen. Daarna ga je de boel polijsten. Het schijnt overigens dat je twee verschillende hersenhelften gebruikt bij het schrijven en reviseren.