donderdag 28 augustus 2008

Michelle Obama: moeder, zuster, dochter, echtgenote. En?

In Vrouwen & Ambitie beschrijft Anna Fels hoe vrouwelijke politici "overuren maken om een imago op te bouwen dat wel aantrekkelijk is en vrouwelijk, maar niet sexy". Veel politiek succesvolle vrouwen profileren zich dan ook als moeder, zuster of dochter, zegt Fels, die een studie van Nancy Adler over vrouwelijke staatslieden citeert.

Toen ik deze week Michelle Obama's speech zag, moest ik daaraan denken. Ik was bijzonder onder de indruk van haar optreden, haar houding en haar woorden. En toch ... Ze sprak hier 'als een dochter', 'als een zuster', 'als een moeder' en als een echtgenote. En nee - nergens als werkende vrouw of werkende moeder - wat ze toch echt óók is. En dat werkende moeders in Amerika nog heel wat problemen hebben, lees je hier bij MomsRising.

Natuurlijk, Michelle staat op het podium omdat ze de 'vrouw van' is, en niet vanwege haar carrière als juriste.

En toch, luisterend naar haar speech, I couldn't help but wonder: zou Bill Clinton zo gesproken hebben als Hillary de kandidaat was geweest? Zou Barack Obama zo hebben gespeeched als Michelle de kandidaat was geweest? Als vader, als zoon, als broer en als echtgenoot - maar nergens als een man met een eigen carrière?

I dunno - misschien zullen we het in 2012 meemaken?


Voor wie meer wil lezen over Vrouwen & Ambitie, de link naar Bol:

Geen opmerkingen: