Francine Plaisier is één van de zeventien vrouwen die ik mocht interviewen voor mijn boek over een carrièreswitch na je 35e. Na een internationale carrière in het bedrijfsleven maakte zij de keuze om haar hart te volgen en als zij-instromer in het basisonderwijs te gaan werken. In 2005 richtten Francine en haar man Tim Klein Schiphorst Verhalenfabriek op. Samen ontwikkelden zij een methodiek om onderwijstijd zo effectief mogelijk te benutten voor taalverwerving, begrijpend lezen en woordenschat.
"Onder het motto: Taalmeters voor taalmeesters ligt de focus van Verhalenfabriek op het creëren van een taalrijke omgeving in de klas, met name voor leerlingen die dit thuis niet voor handen hebben,” zegt Francine. "Omdat plezier in taal en een goede beheersing ervan de sleutel zijn tot een succesvolle basisschoolcarrière voor leerlingen.”
Over haar keuze voor deze rubriek: "Soms verlang ik terug naar de tijd dat ik me helemaal kon verliezen in een boek, naar de tijd dat ik daar tijd voor had. Dat je urenlang in één ruk je boek uit kon lezen, omdat je gewoon lekker op de bank zat en er intussen voor je werd gezorgd, gekookt en geld verdiend - door je ouders...!
Als ik nadenk over mijn lijstje favoriete boeken neem ik dat als criterium; wanneer 'verlies' je je in een boek? Het gebeurt gelukkig nog, alleen niet meer zo vaak als vroeger.
Nu ik die boeken met zo'n impact op een rijtje zet, zie ik ineens ook een rode lijn. Ze hebben waargebeurde verhalen als onderwerp, vaak in combinatie met Italië en de meeste van mijn favoriete boeken zijn verfilmd. Komen ze! In willekeurige volgorde."
1. De Tweeling, van Tessa de Loo
In mijn jeugd had ik een tweeling als buurmeisjes en het was heel bijzonder om te zien hoe sterk en intuïtief hun band was/is. Eigenlijk heb ik dit boek uitgekozen op de titel, maar toen ik het ging lezen bleek het een boek te zijn om in weg te duiken. Hoe verschillend de levens van twee zusjes kunnen verlopen en hoe toevallig ze ook weer bij elkaar komen. Bovendien ook nog eens prachtig verfilmd in de buurt waar ik woon in Amsterdam. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan dit boek denk, omdat ik dagelijks langs de locaties fiets die in de film zijn gebruikt.
2. Sonny Boy, van Annejet van der Zijl
Dit boek lees je in één adem uit en dan krijg je ineens de echte foto's van het waargebeurde verhaal als cadeautje er bij. De originele foto's zitten er gewoon in. Het einde is hartverscheurend en doet je realiseren dat het leven van toevallige omstandigheden aan elkaar hangt. De manier waarop de hoofdpersonen omgaan met het feit van de Tweede Wereldoorlog en discriminatie en ondanks alles doorgaan en de moed niet opgeven, daar word ik altijd zeer bescheiden van en laat me realiseren hoe bijzonder het is in vrijheid te leven. Prachtig verfilmd met Ricky Koole en Sergio Hasselbaink in de hoofdrollen.
3. Kalme chaos, van Sandro Veronesi
Dit verhaal laat zien hoe je leven van het ene op het andere moment totaal kan veranderen en hoe je daar als mens mee omgaat. De hoofdpersoon verliest plotseling zijn vrouw en blijft met zijn 10-jarige dochter achter. Heel herkenbaar en dichtbij geschreven zodat je je realiseert hoe belangrijk het is de mensen om je heen te koesteren. Heftig te lezen hoe de vader zijn dochter niet meer los kan laten, hij wacht hele schooldagen op haar in zijn auto voor haar school, bang dat er met haar ook iets gebeurt. Mooi om te merken dat er uiteindelijk voor beiden ook weer ruimte om te leven komt. Virtuoos geschreven met veel humor en ontroerend verfilmd met Gianni Moretti als de vader in de hoofdrol.
4. Ik haal je op, ik neem je mee, van Niccolò Ammaniti
Een boek waarin verschillende verhalen naast elkaar worden verteld die uiteindelijk van alles met elkaar te maken blijken te hebben. Knap geschreven omdat je moeiteloos overschakelt van het ene naar het andere verhaal. Dit boek kun je haast niet wegleggen omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren. Ik kan me voorstellen dat dit boek binnenkort wordt verfilmd, als je het leest zie je de beelden heel duidelijk voor je.
5. The talented Mr. Ripley, van Patricia Highsmith
Dit boek heb ik gelezen voor mijn boekenlijst voor het vak Engels op de middelbare school! Héél spannend vond ik het toen en een in-één-adem-uitlees-boek. Een psychologische thriller die o.a. speelt in het fictieve plaatsje Mongibello in Italië; toen het boek in 1999 werd verfilmd is de baai van Napels als filmlocatie gebruikt. Dat is precies de baai waar ik mijn partner Tim heb leren kennen. Eén van mijn favoriete boeken verfilmd op een voor mij heel bijzondere locatie, wat wil je nog meer! Mooie film ook, met Matt Damon, Gwyneth Paltrow en Jude Law.
6. Twee miljoen stappen, van Jacques Plaisier
Dit boek staat op mijn favo-lijstje omdat ik het heel stoer vind dat mijn vader in 1995, na zijn pensionering, de voettocht naar Rome heeft ondernomen, als springplank naar een volgende fase in zijn leven. Een bijzonder boek, dat leest als een roman. Mijn vader is neerlandicus en dichter en kan schrijven, je hebt het gevoel dat je naast hem loopt als je dit boek leest. Een ommekeer/keerpunt verhaal!
7. Het leven waarvoor je geboren bent, van Dan Millman
Ik denk dat iedereen in zijn tienerjaren wel eens testjes heeft ingevuld in een tijdschrift, waar dan een nummer uitkwam en dat nummer vertelde dan van alles over je karakter. De goede dingen wilde ik graag geloven, de wat minder positieve zaken daar las ik snel overheen. Dit boek geloof je niet: het is gebaseerd op de getallen van je geboortedag, -maand en -jaar en de omschrijving van 'jouw' type klopt akelig goed. Het geeft informatie over je karaktereigenschappen, persoonlijke behoeften en je aangeboren talenten. Heel praktisch en met oefeningen. En de titel alleen al! Het leven waarvoor je geboren bent geeft goed weer wat ik met mijn bedrijf Verhalenfabriek wil bereiken. Dus een titel naar mijn hart!
Meer boekentips ontdekken? Lees ook:
De favoriete boeken van Stefanie Hoogland
De favoriete boeken van Mieke van Stigt
De favoriete boeken van Nicolette Loonen
De favoriete boeken van Susan Aretz
De favoriete boeken van Bianca den Outer
De favoriete boeken van Manoli Martin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten