maandag 8 december 2008

Revolutie op de boekenmarkt?

In Trouw een mooi stukje over een kleine revolutie op de boekenmarkt. Beginnende schrijvers die dromen van een eigen boek, maar bij de gevestigde uitgeverijen niet binnenkomen, geven steeds vaker zelf hun boek uit via internetuitgevers.

Literair agent Paul Sebes vindt het volgens Trouw niks: er wordt vaak geen goede redactie gedaan, en auteurs hebben geen goede contacten met boekhandel en pers, waardoor het boek niet onder de aandacht komt van mogelijke lezers. En ook noemt hij de 'kneuterigheid' en de 'zweem van mislukking' die eromheen hangt.

Sebes heeft een punt. Maar mijn sympathie ging toch direct uit naar zangeres en letterkundige Mariska Reijmerink, die haar novelle Boventonen uitgaf via internetuitgeverij Free Musketeers.
Mariska Reijmerink is verbaasd over de afwijzende reacties. Want, zegt ze in het artikel:
„Ik ben meer thuis in de muziekwereld, en daar werkt het heel anders. De officiële platenmaatschappijen geven alleen maar commerciële shit uit. Echt leuke muziek verschijnt bij de kleine labels en in eigen beheer.”

Boventonen is een novelle over een zangeres uit een Nederlands amateurkoor, dat in Cornwall vierstemmige muziek uit de Renaissance instudeert. Meer over het boek lees je op hier de website van Mariska Reijmerink.

1 opmerking:

Anoniem zei

Sympathiek initiatief, maar intussen vond ik het boek van Reijmerink stomvervelend.
Kleine uitgevers zijn geen garantie voor leuke boeken, helaas.