maandag 7 december 2009

Nog lang geen '50% meer talent' in de bestuurlijke elite

Zaterdag publiceerde de Volkskrant haar jaarlijkse Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. En zo te zien ligt er een nog een grote markt open voor Esther Mollema's boek, want die "50% meer talent" wordt in de bestuurlijke elite van Nederland nog bij lange na niet gehaald. Van de 200 machtigste Nederlanders, zijn er 38 vrouw. En er staat in de top 25 slechts één vrouw, Agnes Jongerius, op nummer 7.

Het goede nieuws is dat er langzaam vooruitgang in zit (het aantal vrouwen in de lijst is gegroeid van iets minder dan 15% in 2006 naar 19 procent in 2009).
Daartegenover staat dat er in de Top 50 dit jaar maar zes vrouwen staan - tegenover zeven vorig jaar. Vrouwen worden dus niet per se invloedrijker, stelt de Volkskrant.

Nu breekt er rondom dit thema steevast onmiddellijk een discussie uit over de vraag of alle vrouwen wel naar de top moeten, of willen, of... Die discussie wil ik hier vooral niet aangaan.

Maar zoals Esther Mollema in haar boek steeds benadrukt - je mist 50 procent van het talent, als je de capaciteiten van vrouwen niet benut. Als het overgrote deel van de 'invloedrijkste' mensen van Nederland komt uit 50 procent van de bevolking, dan mis je dus een deel van het talent. Dat is jammer, en niet alleen voor de betreffende vrouwen. Het is vooral jammer voor ons allemaal.

Als burger zie ik namelijk het liefst dat de invloedrijkste mensen in ons land ook de meest capabele zijn. Op naar die 50 procent, dus!

Geen opmerkingen: