Economie (als wetenschap) draait niet zo zeer om geld, zegt Cowen, maar om de vraag hoe je moet omgaan met schaarste:
De wetenschap van de economie kwam voort uit het besef dat veel dingen die de moeite waard zijn om te hebben ons niet zomaar in de schoot vallen. Zelfs niet heel gewone dingen als verliefd worden, voor elkaar krijgen dat je kinderen de afwas doen, je komende vergadering overleven, of je tandarts motiveren. Het werkelijke doel van economie is om meer te krijgen van de goede dingen des levens.
Het zijn precies dit soort alledaagse vragen waarop Cowen in dit boek de antwoorden geeft. Heeft het zin je puber te betalen, als je de beste manier zoekt hem te motiveren om de afwas te doen? (Nee.) Kun je de kwaliteit van vergaderingen wel verbeteren? (Nauwelijks.) Wat zijn goede versiertrucs, en heeft het zin om 'hard to get' te spelen? Cowen daarover:
Ik speel al jaren 'hard to get' met de Mexicaanse filmster Salma Hayek, maar deze terughoudenheid heeft me weinig opgeleverd, zelfs geen vriendelijk mailtje of een uitnodiging voor een party. Mocht ze reageren, dan ben ik klaar om een 'terugtrekkende beweging' te maken, maar zo schiet het in elk geval niet op.
Cowen laat in dit boek zien hoe je als individu je keuzes kunt verbeteren door je innerlijke econoom de ruimte te geven, maar, besluit hij, individueel belang is niet het hoogste goed (en terzijde, dit boek verscheen al in 2007, Cowen had dus een vooruitziende blik):
De toekomst van onze beschaving is gebaat bij een draagvlak van bedachtzaamheid, kritische zelfreflectie, geloof in hogere waarden, en gezond verstand in alledaagse kwesties. We schieten er uiteindelijk niets mee op als we allemaal zo snel mogelijk zo veel mogelijk bij elkaar proberen te graaien. [ ...] Aan de oppervlakte gaat dit boek over ons leven als individu, maar in de kern gaat het over de instandhouding en verbreiding van een vrije samenleving.
Voor wie het boek wil bestellen, de link naar Bol:
Ontdek je innerlijke econoom
Cowen, T.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten