dinsdag 8 juli 2008

Hoe freelancers de wereld veranderen: Free Agent Nation

Dezer dagen ben ik helemaal verslingerd aan Free Agent Nation. Tamelijk dik (384 pagina's), tamelijk sociologisch en toch: behoorlijk meeslepend voor een zelfstandig ondernemer zoals ik.
Daniel Pink, voormalig speechwriter van Al Gore, gaf zijn geweldige maar veeleisende baan op en begon als tekstschrijver voor zichzelf. (En schrijven kán hij.) De reden: hij miste zijn vrouw, zijn dochter en zijn leven.

Hij ontdekte dat hij niet de enige was: hij zag dat ook veel vrienden, kennissen en buren traditionele banen opgaven en voor zichzelf begonnen. Pink trok een jaar lang met zijn gezin door Amerika om deze nieuwe natie, Free Agent Nation, in kaart te brengen. Waarom gaan steeds meer mensen freelancen? Waarom geven ze vaste banen bij grote bedrijven op in ruil voor een bestaan als zelfstandig ondernemer? Welke grote gevolgen heeft dat voor onze samenleving?

Met hoofdstukken over het oude en het nieuwe arbeidsethos, nieuwe manieren van (samen)werken, het mengen van werk en privéleven en de nieuwe vormen van loyaliteit boeide het boek mij voortdurend, tot ergens rond pagina 220. De laaste hoofdstukken wordt het boek vrij specifiek voor de USA (wet-en regelgeving, ziektekostenverzekeringen).

Hoewel de flaptektst anders suggereert, is het géén 'hoe begin ik voor mezelf'-boek. Maar het is wel lekker lezen voor elke ondernemer.

het boek is te bestellen bij Bol:
Free Agent Nation
Free Agent Nation
Daniel H. Pink

Geen opmerkingen: